Een foto zegt meer dan 1000 woorden

Inloggen voor leden

Meer en meer professionele fotografen en fotocritici constateren dat het verschil in kwalitatieve inhoud tussen professionele- en amateurfotografie geringer wordt. Sommigen van hen drukken zich sterker uit: dit verschil is soms totaal niet meer merkbaar. Daarom zal ik vanaf nu niet meer het woord amateurfotografen gebruiken. Mijn onderscheid is voortaan: professionele en vrijetijdsfotografen.

Karel Maat, Focus nr. 1, 2010

Logo Fotoclub Heerenveen

Agenda

Agenda en thema’s Fotoclub Heerenveen, seizoen 2020-2021

De fotoclubavonden worden gehouden op woensdagavond om de 4 weken van 19.30 tot ongeveer 22.00-22.30 uur. Per clubavond kunnen 1 of 2 foto’s afgedrukt ingeleverd worden; verzorgd in passe-partout, in een lijst of opgeplakt.


De thema’s voor het komende seizoen staan hieronder.
Bekijk deze, print ze en doe ze in je cameratas, zodat je daar nu al rekening mee kunt houden en je ruim van te voren op de thema’s in kunt spelen.

Voor dit seizoen hebben we een kort beschrijvingen van de thema's. 
Als jij vindt dat jouw foto in het onderwerp en thema past, neem hem dan mee!


Woensdag 2 september 2020, thema “Poëtische foto” (kleur of zwart-wit)

Poëtische foto’s hebben iets verhalend, dromerig en dichterlijks in zich en roepen een bepaalde sfeer en emotie op. Dat kan op veel manieren worden verbeeld. In natuur, mens en dier. Iedereen is vrij om hier een geheel eigen invulling aan te geven. Het poëtische, dromerige beeld wordt vaak versterkt door lichte kleuren, high-key of monochroom kleur, maar dat hoeft zeker niet! 

Ook bokeh werkt hier goed. Bokeh is het onscherp maken van de achtergrond, waardoor het onderwerp er sterker uitkomt. Dit wordt bereikt door een grote lensopening te gebruiken en dat kan ook in de nabewerking. 

Voorbeelden van dit soort fotografie zijn: http://eyespired.nl/foto-serie-zwembadhttps://www.jessicavandijk.nl, Carla Kogelman en gewoon veel Googlen! 

Woensdag 7 oktober 2020, ALV 2020 en thema “Straatfotografie” (zwart-wit)

Straatfotografie is het fotograferen van mensen op straat en in publieke- of openbare ruimtes, zoals musea, parken, winkels e.d., zonder dat mensen zich daar bewust van zijn. Het zijn vaak onverwachte gebeurtenissen of ontmoetingen met mensen die je niet kent. Ter plekke kun je dan best een heel goed portret van iemand maken, maar altijd zonder dat deze persoon echt poseert of het zich bewust is! 

De context van de foto (de omgeving, de setting) doet er altijd toe. Zwart-wit wordt veel toegepast bij straatfotografie. 

Henri Cartier-Bresson, Vivian Maier en Ed van der Elsken zijn drie bekende voorbeelden van straatfotografen. 

Woensdag 4 november 2020, thema “Serie, thema vrij" (kleur of zwart-wit)

Deze serie bestaat uit 3 of maximaal 4 foto’s die bij elkaar passen; elkaar versterken; samen iets extra’s hebben en gericht zijn op een onderwerp of thema. Met de serie kun je een verhaal vertellen; betekenis geven; iets uitvergroten of belangrijk maken.

DINSDAG 24 november 2020, thema “Bepalend moment” (zwart-wit)

Eigenlijk bij alle genres van fotografie is het moment waarop de foto wordt gemaakt, bepalend voor het succes ervan. Of dat nu een actiefoto is, een sportfoto, een portret, het gouden uur, buiten opnames enzovoort. Uitzonderingen zijn echte studio-opnames (stillevens, producten e.d.), waarin alles onder controle is. 

Het kiezen van het juiste moment/ de juiste plaats is bijna een kunst op zich. Het vraagt een grote alertheid van de fotograaf en veelal kun je dingen /gebeurtenissen al zien aankomen. Een goede voorbereiding is belangrijk. 

Voor inspiratie, zie https://thefineartsociety.com/usr/documents/exhibitions/list_of_works_url/26/hcb-catalogue.pdf 

Woensdag 2 december 2020, thema “Verdwijnpunt - perspectief” (kleur of zwart-wit)

Foto’s zijn tweedimensionaal en het is de kunst van een fotograaf om daarin diepte te brengen, waardoor de ogen van de kijker heen en weer flitsen. Perspectief (verdwijnpunten op de horizon) zijn daarbij erg belang. Net zoals schaduwen. 

Het perspectief geeft de dieptelijnen (vergezichten) aan en de schaduwen de rondingen van gebogen lijnen. Door het perspectief wordt alles dat vooraan staat heel groot en dat ver weg staat juist heel klein. Als fotograaf maak je daarvan juist veel gebruik. 

Landschap, architectuur en binnenhuisarchitectuur zijn hiervoor gewilde onderwerpen. 

Scherptediepte is hierbij een belangrijke techniek. Veelal wordt gewerkt met een kleine lesopening (hoog diafragmagetal) om alles goed scherp te krijgen. Zoomlenzen geven een minder grote scherptediepte in tegenstelling tot groothoeklenzen. 

Woensdag 6 januari 2021, Workshop 

Wordt nog nader ingevuld; als er suggesties zijn, laat dat maar weten! 

DINSDAG 12 januari 2021, Bondsfotowedstrijd

Op deze avond worden uit 35 foto’s (die geselecteerd zijn door de werkgroep), 10 foto’s geselecteerd die opgestuurd zullen worden voor de Bondsfotowedstrijd.

Woensdag 3 februari 2021, thema “De schoonheid van de imperfecte” (kleur of zwart-wit)

In de fotografie wordt vaak gestreefd naar het mooiste plaatje, de mooiste stad, de mooiste vogels, het meest gelukkig en het mooiste model. In onze moderne westerse tijd streven we naar het meest perfecte in bijna alles, maar daar zijn ook andere filosofieën en gedachten over, die meer uitgaan van de schoonheid van het natuurlijke, het echte, met al zijn eventuele gebreken, beperkingen en onvolkomenheden; de schoonheid van het imperfecte. 

Een prachtig onderwerp voor fotografie, waarin alles kan en mag. 

Ter inspiratie kijk op https://thephotosociety.org/beauty-in-imperfection/ 

Woensdag 3 maart 2021, thema “Vrij” (zwart-wit)

Het thema of onderwerp is vrij, maar deze keer wel alles in zwart-wit. 

Woensdag 7 april 2021, thema “Snelheid van beweging van mens en/of dier” (kleur of zwart-wit)

Dynamiek in een foto is prachtig, er is leven en beweging te zien. We zien de acties die gaande zijn. Een springende hond, wapperende haren, een fietser in volle snelheid. Niet bevroren in en stilstaand beeld, maar volop in beweging. 

Bewegingsonscherpte is dan een must. Dat wordt bereikt door een lange sluitertijd. 

Woensdag 5 mei 2021, ALV en thema “Jouw beste foto” (1 foto meenemen)

Algemene ledenvergadering tot de pauze. Van tevoren sturen we de agenda rond met de eventuele bijlagen. Na de pauze de fotobespreking. Neem 1 van jouw betere foto’s mee. Wij vragen iemand van buiten de club om ze te bespreken en te beoordelen.


Bij het bespreken van de foto’s letten wij op:

  • Past deze foto in het thema?
  • Wat roept deze foto op; wat wil je met deze foto vertellen?
  • Waarom heb je dit camerastandpunt gekozen?
  • Is de belichting goed? Hoe is het contrast?
  • Hoe is de verhouding scherpte-onscherpte?
  • Waar wordt je oog het eerst naar toe getrokken en is dat ook jouw bedoeling?
  • Is de afwerking verzorgd, in passe-partout en/of ingelijst?

De getoonde foto’s worden op positieve en kritische wijze bespreken om elkaar te stimuleren.
De sterke en zwakke elementen in de foto komen zo tot uitdrukking, wat leerzame momenten oplevert.

Alles wat maar weerspiegelt zoals water, glas, glimmende oppervlakken e.d.is mogelijk, als de spiegeling maar duidelijk naar voren komt.