Een foto zegt meer dan 1000 woorden

Inloggen voor leden

Meer en meer professionele fotografen en fotocritici constateren dat het verschil in kwalitatieve inhoud tussen professionele- en amateurfotografie geringer wordt. Sommigen van hen drukken zich sterker uit: dit verschil is soms totaal niet meer merkbaar. Daarom zal ik vanaf nu niet meer het woord amateurfotografen gebruiken. Mijn onderscheid is voortaan: professionele en vrijetijdsfotografen.

Karel Maat, Focus nr. 1, 2010

Logo Fotoclub Heerenveen

Agenda en thema’s Fotoclub Heerenveen, seizoen 2019-2020

De fotoclubavonden worden gehouden op woensdagavond om de 4 weken van 19.30 tot ongeveer 22.00-22.30 uur. Per clubavond kunnen 1 of 2 foto’s afgedrukt ingeleverd worden; verzorgd in passe-partout, in een lijst of opgeplakt.

De thema’s voor het komende seizoen staan hieronder.
Bekijk deze, print ze en doe ze in je cameratas, zodat je daar nu al rekening mee kunt houden en je ruim van te voren op de thema’s in kunt spelen.

Voor dit seizoen hebben we een kort beschrijvingen van de thema's.
Als jij vindt dat jouw foto in het onderwerp en thema past, neem hem dan mee!

Woensdag 4 september 2019, thema “Vrij”

Leef je uit en doe ons versteld staan.

Woensdag 2 oktober 2019, thema “Samen”

Alles wat met twee of meer te maken heeft en bij elkaar hoort valt in dit thema. Kunnen gelijke objecten zijn, maar ook mensen die samen iets doen.

Woensdag 30 oktober 2019, thema “Zwart/wit portret”

Een zwart/wit portret is al dan niet een artistieke afbeelding van een persoon of personen.

Woensdag 27 november 2019, thema “Vrij”

Leef je uit en doe ons versteld staan.

Woensdag 11 december 2019, thema “Spiegelingen”

Alles wat maar weerspiegelt zoals water, glas, glimmende oppervlakken e.d.is mogelijk, als de spiegeling maar duidelijk naar voren komt.

Woensdag 8 januari 2020, Bondsfotowedstrijd

Op deze avond worden uit 35 foto’s (die geselecteerd zijn door de werkgroep), 10 foto’s geselecteerd die opgestuurd zullen worden voor de Bondsfotowedstrijd.

Woensdag 29 januari 2020, Workshop

Woensdag 5 februari 2020, thema “Vrij”

Leef je uit en doe ons versteld staan.

Woensdag 4 maart 2020, thema “Serie van 3 of 4”

Deze serie bestaat uit 3 of maximaal 4 foto’s die bij elkaar passen; elkaar versterken; samen iets extra’s hebben en gericht zijn op een onderwerp of thema. Met de serie kun je een verhaal vertellen; betekenis geven; iets uitvergroten of belangrijk maken.

Woensdag 1 april 2020, thema “Poëtische foto's”

Dit zijn foto’s die een bepaalde sfeer oproepen, een emotie of een verhaal. Dit soort foto’s hebben vaak wat sprookjesachtigs. Door de setting (en de poses van een mens) ga je op zoek naar een verhaal. Zie ook https://froot.nl/posttype/froot/trends-in-de-fotografie-poetische-fotos/

Woensdag 29 april 2020, ALV en thema “Jouw beste foto” (1 foto meenemen)

Algemene ledenvergadering tot de pauze. Van tevoren sturen we de agenda rond met de eventuele bijlagen. Na de pauze de fotobespreking. Neem 1 van jouw betere foto’s mee. Wij vragen iemand van buiten de club om ze te bespreken en te beoordelen.

Bij het bespreken van de foto’s letten wij op:

• Past deze foto in het thema?
  • Wat roept deze foto op; wat wil je met deze foto vertellen?
  • Waarom heb je dit camerastandpunt gekozen?
  • Is de belichting goed? Hoe is het contrast?
  • Hoe is de verhouding scherpte-onscherpte?
  • Waar wordt je oog het eerst naar toe getrokken en is dat ook jouw bedoeling?
  • Is de afwerking verzorgd, in passe-partout en/of ingelijst?

De getoonde foto’s worden op positieve en kritische wijze bespreken om elkaar te stimuleren.
De sterke en zwakke elementen in de foto komen zo tot uitdrukking, wat leerzame momenten oplevert.