Een foto zegt meer dan 1000 woorden

Inloggen voor leden

Meer en meer professionele fotografen en fotocritici constateren dat het verschil in kwalitatieve inhoud tussen professionele- en amateurfotografie geringer wordt. Sommigen van hen drukken zich sterker uit: dit verschil is soms totaal niet meer merkbaar. Daarom zal ik vanaf nu niet meer het woord amateurfotografen gebruiken. Mijn onderscheid is voortaan: professionele en vrijetijdsfotografen.

Karel Maat, Focus nr. 1, 2010

Logo Fotoclub Heerenveen

Agenda en thema’s Fotoclub Heerenveen, seizoen 2021-2022

De fotoclubavonden worden gehouden op woensdagavond om de 4 weken van 19.30 tot ongeveer 22.00-22.30 uur. Per clubavond kunnen 1 of 2 foto’s afgedrukt ingeleverd worden; verzorgd in passe-partout, in een lijst of opgeplakt. Voor dit seizoen willen we weer fysiek bij elkaar komen, onder voorbehoud van de covid regels. Zou de regels veranderen en worden aangescherpt, dan vallen we weer terug op online bijeenkomsten.

De thema’s voor september t/m december staan hieronder.
Bekijk het overzicht, print het uit en doe het in je cameratas, zodat je daar nu al rekening mee kunt houden en je ruim van te voren op de thema’s in kunt spelen.

Voor dit seizoen hebben we een beschrijvingen van de thema's beneden.
Als jij vindt dat jouw foto in het onderwerp en thema past, neem hem dan mee!

Woensdag 7 september 2022, thema "Promotiefoto"  (Kleur of zwart wit)

Je maakt een foto dat een bepaald product promoot. Het mag in kleur of zwartwit. Het moet meer zijn dan een foto-van-een-product. Voor de kijker moet duidelijk zijn dat met de foto een bepaald product onder de aandacht wordt gebracht. In die zin is het een stukje reclame voor, bijvoorbeeld, een bepaald type auto, een maaltijd in een restaurant, een staafmixer of wat dan ook.
Met andere woorden, de foto kan worden gebruikt voor promotie- of reclamedoeleinden.

Woensdag 5 oktober 2022, thema “Beetje vreemd” (Kleur of zwart wit)

Je maakt een foto die anders dan anders is. Het is een beetje een apart plaatje, wellicht surrealistisch of absurdistisch. Het mag tegelijk ook dromerig, spookachtig of eng zijn. Wellicht een silhouet?
Je blijft naar de foto kijken en weet niet helemaal wat je ziet. Hij is gemaakt in een duister hol of donker bos, of gewoon in de steeg achter je huis. Het is in ieder geval geen normaal, gezellig tafereel.

Woensdag 2 november 2022, thema ” Minimalistisch”. (Zwart wit)

Vaak staat er veel te veel op een foto, waardoor de aandacht van het onderwerp wordt afgeleid.
Dat gaat dikwijls ten koste van het geheel en dat is jammer. Ditmaal maken we een foto waar zo weinig mogelijk op staat en toch boeit. Ook de kleur laten we weg. Met andere woorden, het gaat hier om een zwartwit foto. Op de clubavond willen we ook de technische gegevens van je horen.

Woensdag 7 december 2022, thema "ICM fotografie"

(Intentional Camera Movement)
Zo maak je stap voor stap een ICM-foto:

• zet de beeldstabilisatie van je camera uit
  • kies een sluitertijd om mee te beginnen (1 seconde of meer)
  • verlaag de ISO en verklein het diafragma (hoog f-getal)
  • maak een testfoto zonder de camera te bewegen
  • bekijk het resultaat en controleer de belichting
  • pas eventueel de instellingen iets aan
  • experimenteer met de beweging!

Tips: https://www.natuurfotografie.nl/wat-is-icm/

Op internet staan artikelen en filmpjes hierover te vinden. Het vergt enige oefening, want het is geen eenvoudig onderwerp.

Bij het bespreken van de foto’s letten wij op:

• Past deze foto in het thema?
  • Wat roept deze foto op; wat wil je met deze foto vertellen?
  • Waarom heb je dit camerastandpunt gekozen?
  • Is de belichting goed? Hoe is het contrast?
  • Hoe is de verhouding scherpte-onscherpte?
  • Waar wordt je oog het eerst naar toe getrokken en is dat ook jouw bedoeling?
  • Is de afwerking verzorgd, in passe-partout en/of ingelijst?

De getoonde foto’s worden op positieve en kritische wijze bespreken om elkaar te stimuleren.
De sterke en zwakke elementen in de foto komen zo tot uitdrukking, wat leerzame momenten oplevert.

Alles wat maar weerspiegelt zoals water, glas, glimmende oppervlakken e.d.is mogelijk, als de spiegeling maar duidelijk naar voren komt.