Een foto zegt meer dan 1000 woorden

Inloggen voor leden

Meer en meer professionele fotografen en fotocritici constateren dat het verschil in kwalitatieve inhoud tussen professionele- en amateurfotografie geringer wordt. Sommigen van hen drukken zich sterker uit: dit verschil is soms totaal niet meer merkbaar. Daarom zal ik vanaf nu niet meer het woord amateurfotografen gebruiken. Mijn onderscheid is voortaan: professionele en vrijetijdsfotografen.

Karel Maat, Focus nr. 1, 2010

Logo Fotoclub Heerenveen

Agenda en thema’s Fotoclub Heerenveen, seizoen 2017-2018
___________________________________________________________________­­­­­­­­­_________

De fotoclubavonden worden gehouden op woensdagavond om de 4 weken van 19.30 tot ongeveer 22.00-22.30 uur. Per clubavond kunnen 1 of 2 foto’s afgedrukt ingeleverd worden; verzorgd in passe-partout, in een lijst of opgeplakt.

De thema’s voor het komende seizoen staan hieronder.
Bekijk deze, print ze en doe ze in je cameratas, zodat je daar nu al rekening mee kunt houden en je ruim van te voren op de thema’s in kunt spelen.

Voor dit seizoen hebben geen beschrijvingen van de thema's. Soms leidde de beschrijving tot verwarring, past het nu wel of niet in het thema. In de afgelopen ledenvergadering hebben we besloten om alleen de thema's te vermelden. In de volgende ledenvergadering zullen we evalueren hoe dit is bevallen.
Als jij vindt dat jouw foto in het onderwerp en thema past, neem hem dan mee! ___________________________________________________________________________

Woensdag 6 september 2017, eerste fotoclubavond, thema ‘vrij’

Woensdag 4 oktober 2017, onderwerp en thema ‘Sport’

Woensdag 1 november 2017, thema ‘Stilleven’

Woensdag 29 november 2017, onderwerp en thema ‘Emotie’

Woensdag 13 december 2017, thema ‘High Key en Low Key’

Woensdag 10 januari 2018, thema ‘Bondsfotowedstrijd’
Op deze avond worden door de werkgroep 35 geselecteerde foto’s voor de bondsfotowedstrijd besproken. Na de fotobespreking kiezen de leden daar 10 foto’s uit die ingezonden worden.

Woensdag 24 januari 2018, workshop 'Light Painting

Woensdag 7 februari 2018, onderwerp ‘Urban’

Woensdag 7 maart 2018, thema ‘Bomen, Bos’

Woensdag 4 april 2018, thema ’Een seizoen buiten’

Woensdag 2 mei 2018 (algemene ledenvergadering en jouw beste foto’ van het jaar’
Algemene ledenvergadering tot de pauze.
Van tevoren sturen we de agenda rond met de eventuele bijlagen.

Na de pauze de fotobespreking. Neem 1 van jouw betere foto’s mee.
Wij vragen iemand van buiten de club om ze te bespreken en te beoordelen.

Bij het bespreken van de foto’s letten wij op:

• Past deze foto in het thema?
  • Wat roept deze foto op; wat wil je met deze foto vertellen?
  • Waarom heb je dit camerastandpunt gekozen?
  • Is de belichting goed?  Hoe is het contrast?
  • Hoe is de verhouding scherpte-onscherpte?
  • Waar wordt je oog het eerst naar toe getrokken en is dat ook jouw bedoeling?
  • Is de afwerking verzorgd, in passe-partout en/of ingelijst?

De getoonde foto’s worden op positieve en kritische wijze bespreken om elkaar te stimuleren.
De sterke en zwakke elementen in de foto komen zo tot uitdrukking, wat leerzame momenten oplevert.